Posting Balasan 
 
Rating Thread:
  • 0 Memberi Suara - 0 Rata-rata
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Penyakit dan penyembuhan
10-07-2004, 08:43 AM
Posting: #1
Penyakit dan penyembuhan
Hi,

Saya ada lihat artikel bagus di simplydiscus.com untuk penyakit dan cara menangulanginya.

Pak Moderator kalau boleh dibikin sticky supaya gampang dicari oleh teman-teman :lol: :lol: :lol:

Mudah-mudahan membantu


***************************************************
By Carol Roberts (<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.simplydiscus.com">www.simplydiscus.com</a><!-- w -->)

These are treatments that I have used successfully at my house. They are effective and fairly safe.

Bloat or Constipation:
Symptoms: Your discus will look bloated - like he swallowed a marble. There may be an indentation behind the bloated area as if he had been pinched by your thumb and forefinger. Your discus may shimmy and shake. He may not be able to maintain his balance and will generally look uncomfortable and be dark in color.
Treat with Epsom Salt (Magnesium Sulfate - sold in grocery stores or drug stores as a foot soak for people). One or two teaspoons of Epsom Salt per 10 gallons of water. Discus should be better in 4 hours or you can add another dose. Epsom salt will not hurt the filter or the other fish. You may dose in higher amounts of even one or two tablespoons per 10 gallons. If fish is not better in 24 hours suspect a bacterial infection.

Intestinal Flagellates:
Symptoms: Your discus may quit eating or spit out it's food. White, stringy, muscus-like feces will hang like a thread from the anus. He may be dark in color and stay in the back of the tank away from the other discus.
Treat with Metronidazole sold in pet stores as Hex-A-Mit or Metrozol. Can be purchased online from several sources. 400 - 500 mg per 10 gallons of water. Tank temperature 92 degrees +. Dose each day after a 50% water change for 3 to 5 days. Use 92 degree water for water changes. Feed sparingly of favorite foods. Keep water temperature elevated for a week after treatment ends. It may take a week or so for the discus to regain it's appetite. In severe cases of long standing you may need to dose every 8 hours for three days. May dose all fish in tank or remove affected fish to hospital tank. Should not hurt your biofilter.

Gill Flukes or Bacterial Disease:
Symptoms: Your discus may breath rapidly. Gills may be flared. He may be dark in color and stay apart from the other discus. Head may be pointed down at a 45degree angle.
Treat with Formalin (formaldehyde) sold in pet stores as Formalin and in a combination with dyes as Quick Cure and Rid Ick or can be purchased online. One cc or ml per 10 gallons of water. 50% water change after 8 hours. Do not raise temperature. Add extra air as it depletes oxygen. If you see an improvement after first dose you can treat every other day for two weeks. Dose all fish in tank. May impact biofilter.

Copepods:
Symptoms: Little skittery bugs you can barely see skitter and hop on the bottom of the tank and inside the filter. They are a symptom of overfeeding.
Treat with Fluke Tabs sold in pet stores or online. Make sure inside of tank and filters are clean. Day one do a 50% water change and dose one tab per 10 gallons Day two and three do regular water changes. Day four dose one tab per 10 gallons.

Planaria:
Symptoms: White dots on the glass walls of the tank and inside the filter. Planaria love smooth surfaces.
Treat by cleaning your tank, rinsing the filter, wiping down the inside of your tank and increasing water changes. Decrease amount fed and use a prefilter if food and feces are being sucked into the filter. You can also dose with formalin at 1 cc per 10 gallons, but would need to watch for ammonia spike if heavy die off.
***************************************************
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
10-12-2004, 09:51 AM
Posting: #2
 
Sudah di sticky n thanks atas informasinya, salam

*Sayangilah & rawatlah dengan benar semua binatang yang anda cintai
*Jagalah lingkungan sekitar kita agar anak cucu kita bisa menikmatinya
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
10-17-2005, 09:03 PM
Posting: #3
 
Online Proxy Checker: check HTTP proxies, check socks 4 / 5 proxies, socks proxy checker: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.checkproxy.net">http://www.checkproxy.net</a><!-- m -->
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
04-07-2006, 10:49 PM
Posting: #4
Re: Penyakit dan penyembuhan
Nanik Tulis:Hi,

Saya ada lihat artikel bagus di simplydiscus.com untuk penyakit dan cara menangulanginya.

Pak Moderator kalau boleh dibikin sticky supaya gampang dicari oleh teman-teman :lol: :lol: :lol:

Mudah-mudahan membantu


***************************************************
By Carol Roberts (<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.simplydiscus.com">www.simplydiscus.com</a><!-- w -->)

These are treatments that I have used successfully at my house. They are effective and fairly safe.

Bloat or Constipation:
Symptoms: Your discus will look bloated - like he swallowed a marble. There may be an indentation behind the bloated area as if he had been pinched by your thumb and forefinger. Your discus may shimmy and shake. He may not be able to maintain his balance and will generally look uncomfortable and be dark in color.
Treat with Epsom Salt (Magnesium Sulfate - sold in grocery stores or drug stores as a foot soak for people). One or two teaspoons of Epsom Salt per 10 gallons of water. Discus should be better in 4 hours or you can add another dose. Epsom salt will not hurt the filter or the other fish. You may dose in higher amounts of even one or two tablespoons per 10 gallons. If fish is not better in 24 hours suspect a bacterial infection.

Intestinal Flagellates:
Symptoms: Your discus may quit eating or spit out it's food. White, stringy, muscus-like feces will hang like a thread from the anus. He may be dark in color and stay in the back of the tank away from the other discus.
Treat with Metronidazole sold in pet stores as Hex-A-Mit or Metrozol. Can be purchased online from several sources. 400 - 500 mg per 10 gallons of water. Tank temperature 92 degrees +. Dose each day after a 50% water change for 3 to 5 days. Use 92 degree water for water changes. Feed sparingly of favorite foods. Keep water temperature elevated for a week after treatment ends. It may take a week or so for the discus to regain it's appetite. In severe cases of long standing you may need to dose every 8 hours for three days. May dose all fish in tank or remove affected fish to hospital tank. Should not hurt your biofilter.

Gill Flukes or Bacterial Disease:
Symptoms: Your discus may breath rapidly. Gills may be flared. He may be dark in color and stay apart from the other discus. Head may be pointed down at a 45degree angle.
Treat with Formalin (formaldehyde) sold in pet stores as Formalin and in a combination with dyes as Quick Cure and Rid Ick or can be purchased online. One cc or ml per 10 gallons of water. 50% water change after 8 hours. Do not raise temperature. Add extra air as it depletes oxygen. If you see an improvement after first dose you can treat every other day for two weeks. Dose all fish in tank. May impact biofilter.

Copepods:
Symptoms: Little skittery bugs you can barely see skitter and hop on the bottom of the tank and inside the filter. They are a symptom of overfeeding.
Treat with Fluke Tabs sold in pet stores or online. Make sure inside of tank and filters are clean. Day one do a 50% water change and dose one tab per 10 gallons Day two and three do regular water changes. Day four dose one tab per 10 gallons.

Planaria:
Symptoms: White dots on the glass walls of the tank and inside the filter. Planaria love smooth surfaces.
Treat by cleaning your tank, rinsing the filter, wiping down the inside of your tank and increasing water changes. Decrease amount fed and use a prefilter if food and feces are being sucked into the filter. You can also dose with formalin at 1 cc per 10 gallons, but would need to watch for ammonia spike if heavy die off.
***************************************************
Hai.. aku Dhave, tolong donk diskus aku kena white spot kata orang gimana cara penanganannya...? Aku baru kali ini memelihara ikan jadi aku benar-benar "buta" dalam masalah ini..[/list][/quote]

Hallo semua.. gue butuh bimbingan cara memelihara ikan air tawar, Trims buat semua yang membantu.
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
04-08-2006, 10:16 AM
Posting: #5
 
white spot pake methile blue saja bro...
ikanya di karantina dulu, di aqua tersendiri biar tidak menular ke temen temenya, pasang heater di patok suhu 30C.

mudah mudahan cepet sembuh yah bro

jual tanaman air koleksi pribadi
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.o-fish.com/viewtopic.php?f=44&t=25967">viewtopic.php?f=44&t=25967</a><!-- l -->
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
03-23-2008, 10:28 PM
Posting: #6
 
Salam

Pak saya mau tanya kalau di kaca aqua ada seperti kutu air bergerak2 warnanya putih apakah itu yang di sebut di atas (planaria)?
dan juga diskus saya seperti gatal mengesekkan badan ke dasar aquarium.
mohon penjelasannya , terima kasih
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
03-23-2008, 11:37 PM
Posting: #7
 
coba saya abntu yah
Big Grin planaria semacam cacing pipih, apa bener cacing pipih pak?
penanggulangan nya kuras aquariumnya, filter di kencengin, sering ganti air, dan usahakan tidak ada sisa makanan. karena sisa makanan itu yang bikin keluar planaria.

corect me if im wrong :lol:

jual tanaman air koleksi pribadi
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.o-fish.com/viewtopic.php?f=44&t=25967">viewtopic.php?f=44&t=25967</a><!-- l -->
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
03-23-2008, 11:47 PM
Posting: #8
 
tambahan

TBC
gejala
ditandai dengan ikan tidak mau makan, menyendiri, warna menjadi gelap, tiap hari bertambah kurus sampai terlihat tulang tulangya.
dan konon tidak ada solusi untuk penyembuhan penyakit yang satu ini, karena saya juga ada discus yang mati karena TBC.

pencegahan
seringlah ganti air, jangan sampai air sampai cokelat apalagi keruh, usahakan suhu di kisaran 28-30 celcius. karena saya coba pada aquascape saat suhu drop jadi 25 ada seekor yang langsung terkena TBC lainya survive, tergantung kondisi kesehatan.

pengobatan
saya dapat info dari temen yang pedagang ikan, katanya pakai DIROX anti analgesic, tapi obat itu tidak ada di sini, karena kebetulan buku yang di baca juga import.
setelah di search engiene di internet bahan aktifnya parasetamol, dan mungkin ada bahan bahan lainya yang tidak terdapat pada obat flu lainya.

corect me if im wrong :lol:

jual tanaman air koleksi pribadi
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.o-fish.com/viewtopic.php?f=44&t=25967">viewtopic.php?f=44&t=25967</a><!-- l -->
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
04-02-2008, 10:42 PM
Posting: #9
 
jackmcduck Tulis:coba saya abntu yah
Big Grin planaria semacam cacing pipih, apa bener cacing pipih pak?
penanggulangan nya kuras aquariumnya, filter di kencengin, sering ganti air, dan usahakan tidak ada sisa makanan. karena sisa makanan itu yang bikin keluar planaria.

corect me if im wrong :lol:

benar pak, dulu saya lihat di aqua ada semacam cacing putih bergetar2 mengikuti arus air/ aerator. dan ada seperti kutu putih menempel dikaca aqua bergerak2. apakah mungkin kutu air? karena saya gunakan air tanah yag sudah di tampung terlebih dahulu tentunya. thanks
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
04-13-2008, 10:20 AM
Posting: #10
 
klo diskus perutnya gendut dan susah BAB kasih obat apa yah??? :roll:

thanx infonya. Big Grin
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
04-14-2008, 10:28 AM
Posting: #11
 
sagitarius Tulis:klo diskus perutnya gendut dan susah BAB kasih obat apa yah??? :roll:

thanx infonya. Big Grin

itu namanya bloat pak, pengobatannya lihat di atas.
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
05-13-2008, 01:15 PM
Posting: #12
 
Rekan-2...

saat ini discus saya lagi sakit,dengan kondisi suka sembunyi,kemudian kalau keluar dari persembunyian suka berenang cepat,dan putar-2 seperti gasing,dan nafsu makan tidak ada...

mohon bantuan masukannya, penyakit apa yg menyerang diskus saya,dan bagaimana pengobatannya..?

discus ada 4 total di aqua,yang 2 sakit,yang 2 sehat saja,dan yg sakit sudah saya pisahkan di tank lain..

atas bantuannya sebelumnya saya ucapkan banyak-2 terimakasih..
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
11-10-2008, 02:05 PM
Posting: #13
Re: Penyakit dan penyembuhan
teman-teman,, mau nanya nih.. di badan discus saya terdapat jendolan seperti digigit nyamuk gitu..
kira2 itu kena penyakit apa ya ? dan jendolannya tidak terdapat luka apapun.. perilaku sih normal2 saja..
mohon bantuannya.. thanx.. Smile
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
11-17-2008, 09:27 AM
Posting: #14
Re: Penyakit dan penyembuhan
rajasiregar Tulis:teman-teman,, mau nanya nih.. di badan discus saya terdapat jendolan seperti digigit nyamuk gitu..
kira2 itu kena penyakit apa ya ? dan jendolannya tidak terdapat luka apapun.. perilaku sih normal2 saja..
mohon bantuannya.. thanx.. Smile


Ada fotonya biar jelas mengatasinya.

Salam

*Sayangilah & rawatlah dengan benar semua binatang yang anda cintai
*Jagalah lingkungan sekitar kita agar anak cucu kita bisa menikmatinya
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
11-28-2008, 06:34 AM
Posting: #15
Badan red melon berpasir
Mas moderator,aq pgn nanya ne,red melon aq badannya totol2 item kyk ada pasirnya,knp bs bgtu?Dan gmn cara menghilangkannya?Mohon dibantu..Thxs
Temukan semua posting dari pengguna ini
Kutip pesan ini pada balasan
Posting Balasan 


Menuju Forum:


Pengguna yang membaca thread ini: 1 Tamu